Hobby - info: skok na titulní stránku

Výstavy - prosinec 2000

11.12.2000

V galerii G 7 na Letné opravdu mají šťastnou ruku při výběru autorů. Tentokrát předvádí nádherné obrázky malované na hedvábí a hedvábné kravaty Lucie Staňkové. Kromě toho jsou rozsvícené keramické lampy. Výstava by měla končit 12.12.2000.

Hedvábné obrázky Hedvábné kravaty

V Kulturním domě Otava jsme se 25.11.2000 zúčastnili akce "Kouzlo lidové tvorby". Momentky z přípravy:
Helena vyndává nádobíčko Vojta volá ... o pomoc
Moje košiky v popředi


Keramika Vlaďky Kuřátkové a Milana Kliky byla v Galerii Josefa Sudka Na Úvoze. Pochopitelně název je matoucí, hledala jsem marně pobíháním Na Újezdě, kde je znovu postavený ateliér Josefa Sudka - a až za tmy mi to došlo... Samozřejmě, že už je po všem, ale autoři tvoří v Horních Počernicích, tak si je tam najdete.
Skořápkové misky na bonsaje Vysoké nádoby na bonsaje
Ploché osázené misky s bonsajemi


Směs umělecko-řemeslných výrobků byla k vidění 3. a 4.12.2000 ve sklepení Hudební školy J. Deyla na Maltézkém náměstí 14. Většina výrobků byla profesionální, prostě "vyšší dívčí". Fotit se nedalo nic, nacpáno bylo asi jako v metru o ranní špičce.


Zatímco já jsem ve skluzu, Jana Pechová zahltila digitální foťák snímky z výstavy betlémů v Jilské ulici doprovázené řezbářským sympoziem. Zde je její příspěvek a výběr ze snímků:

Je to již 20 let, co Bonsai klub Praha uspořádal v Muzeu hlavního města Prahy vánoční výstavu s názvem Lidové vánoční ozdoby. Hned tato první výstava vzbudila u návštěvníků velkou pozornost. Brzy se vánoční výstavy Bonsai klubu staly neoddělitelnou součástí vánočního kulturního života Prahy. Od roku 1984 až do roku 1989 se výstavy konaly v paláci U zlatého melounu. Od roku 1989 výstava putuje po různých místech Prahy (Prašná věž, Betlémská kaple, Pachtův palác, galerie U bílého jednorožce, kaple sv. Jana Nepomuckého na Jungmannově náměstí apod.).
Letošní 21. Vánoční výstava je zařazena do programové struktury akce "Praha - Evropské město kultury roku 2000". Je pořádána pod názvem České betlémy. Bonsai klub při ni získal překrásné prostory barokního refektáře v dominikánském kláštěře u sv. Jiljí, Jilská ulice, Praha 1. Tentokrát se nosným programem staly betlémy. Snahou je ukázat návštěvníkům v co nejširší míře průřez současnou beltlémářskou tvorbou. K účasti byli pozváni tvůrci z řad amatérů i profesionálů, děti i dospělí, jednotlivé osoby i organizace, které se zabývají výtvarnou tvorbou. Betlémy jsou vytvořeny z různých materiálů - dřevo, sklo, keramika, papír, různé kovy, látky, perník, vizovické nebo kynuté pečivo, nejrůznější přírodniny apod. Expozice je doplněna o množství živých vánočních stromků, které jsou ověšeny tradičními vánočními ozdobami z přírodních materiálů. Ve dnech 3.12. - 10.12. 2000 probíhalo řezbářské sympozium přímo v prostorách výstavy, kde řezbáři předváděli přímo před zraky návštěvníků zázrak přerodu dřevěného špalku v dílo šikovných rukou. Po skončení sympozia vystřídají řezbáře další tvůrci, kteří budou předvádět nejrůznější lidová řemesla přímo na výstavě. Otevřeno je denně od 9.00 do 18.00, 24.12. a 31,12 od 9.00 do 14.00, 1.1 2001 od 12.00 do 18.00 hodin. Konec výstavy 5.1.2001 v 17.00 hodin."

Vystřihovánka Šustí
Vizovické těsto Keramika
Výšivka Modrotisk
Leptané sklo Malba na skle
Dřevěné figurky Dřevěný betlém
Řezbářské sympozium Řezbář

Nataša

------------------------------
Připomínky na .
Copyright ©2000 Ing. Natalie Marčanová.